Hoe optimaliseer ik mijn LinkedIn-profiel?

9 maanden geleden door Pickles Agency

9 tips waar je echt iets aan hebt (+ download!)

De professionele netwerksite LinkedIn wordt vaak nogal stiefmoederlijk behandeld. Velen denken dat het een tweede Facebook is, of zien het nut niet in van een profiel. Toch liggen er heel wat jobkansen verscholen!

Door Laura Delandsheer voor Pickles Agency.

1. Zorg voor een volledig profiel

De fout die met stip op nummer 1 staat: een onvolledig profiel. Vaak hebben mensen wel de intentie gehad een profiel aan te maken, maar zijn daarna afgehaakt. Zorg dus dat je alles invult, van kopregel tot vaardigheden, opleidingen en ervaring.

2. Kies je profiel- en coverfoto zorgvuldig

LinkedIn is en blijft een site voor professionele doeleinden. Een profielfoto waar je al feestend met een beker bier in de hand staat, geeft niet meteen het juiste signaal. Opteer indien mogelijk voor een foto die je bij een fotograaf liet maken. Je hoeft niet in een stijf maatpak en met een uitgestreken gezicht de lens in te kijken, steek gerust wat meer persoonlijkheid in je foto. Denk na over de boodschap die je wilt uitstralen, in welke functie of sector je werkt of terecht wilt komen. Hetzelfde geldt voor je coverfoto.

3. Je headline moet spot-on zijn

In je headline schrijf je wat je doet. Maak er iets leuks van, dat mensen triggert je profiel te bekijken. Je headline wordt namelijk getoond wanneer je iemands profiel bezoekt.

Let wel op! Vermijd het gebruik van buzzwords zoals ‘ninja’, ‘guru’ of ‘rockstar’.

4. Voeg contactinformatie toe!

Nogmaals: het doel van LinkedIn is om je professionele netwerk uit te breiden en om carrièrekansen voorgeschoteld te krijgen. Maar hoe kunnen potentiële werkgevers jou bereiken als je geen enkele contactinformatie toevoegt? Vermeld dus zeker je mailadres en je GSM-nummer.

Vermeld je contactgegevens op meerdere plekken op je profiel. Als iemand te lang moet zoeken naar een manier om jou te bereiken, zullen ze je profiel verlaten. Je maakt het ze dus maar beter gemakkelijk!

5. Vertel een verhaal

Je LinkedIn-profiel is geen online cv. Kopieer dus niet gewoon de info van je cv, maar creëer een verhaal over je professionele carrière, of over het carrièrepad waar je naartoe wilt. Waar je op cv best kort en bondig blijft, is LinkedIn de plaats waar je kan uitweiden over competenties, ervaring en ambities. Je houdt het best professioneel, maar je mag tot op zekere hoogte je hobby’s of persoonlijke projecten delen. En vermijd spel- en dt-fouten. In eender welke sector komen zulke fouten slecht over.

6. Wees actief

Laat je netwerk groeien door actief deel te nemen aan conversaties. Spendeer dagelijks een paar minuutjes aan het bekijken van je feed, en reageer, like of deel bijdragen van de mensen in je netwerk. Hoe actiever je bent, hoe meer je zult opvallen in je netwerk én daarbuiten.

Een goede tip is om lid te worden van groepen. Het laat zien dat je bezig bent met je vakgebied én het is een handige manier om je te connecteren met professionals binnen je sector.

7. Laat mensen jou onderschrijven

Jouw connecties kunnen jouw skills onderschrijven, en omgekeerd. Dat betekent dat ze bevestigen dat je dit goed kunt. Potentiële werkgevers kunnen hier vertrouwen uit putten. De beste ‘endorsements’ komen van je (ex-)collega’s of je vorige werkgever.

8. Update regelmatig

Hou je profiel up-to-date. Als je profielfoto eruit ziet alsof je nog maar net uit de pampers bent, is het tijd voor een nieuwe. Hetzelfde geldt wanneer je laatst vermelde werkervaring in het vorige decennium plaatsvond. Net een nieuwe job te pakken? Vul je profiel aan. Zo weten mensen dat je net aan de slag bent en dat je waarschijnlijk eventjes niet geïnteresseerd bent in een job switch.

9. Laat recruiters je benaderen met één klik

Schakel “Laat recruiters weten dat u beschikbaar bent” in. Er verschijnt dan een extra vakje op je profiel dat aangeeft dat je geïnteresseerd bent in nieuwe opportuniteiten.

Je vindt deze optie bij Ik > Instellingen & Privacy > Privacy > Werk zoeken > Recruiters laten weten dat u beschikbaar bent voor carrièrekansen.


Voor wie zijn LinkedIn-profiel écht top notch wilt maken, hebben wij een LinkedIn Playbook samengesteld, met o.a. diepgaande tips over hoe je op SEO kan inzetten om je profiel nog beter te laten scoren, hoe je portfolio's kan toevoegen en zelfs hoe je jouw concurrentie letterlijk kan uitschakelen. 

Antwerpen POM Provincie Antwerpen Winkelhaak Universiteit Antwerpen Antwerp Management School Karel de Grote-Hogeschool Sint-lucas EFRO Europese Unie