Creatieve hubs in Antwerpen: Wonderburo

11 maanden geleden door Thijs De Ceuster

projectmanager creatieve economie stad Antwerpen & ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. , Stad Antwerpen | Antwerp. Powered by Creatives.

Antwerpen heeft een creatieve sector met meer dan 8000 bedrijven die zich over zowat de hele stad bevinden. Het hele grondgebied binnen de Singel kan als een creatieve hotspot beschouwd worden. Toch zien zowel creatieve ondernemers als projectontwikkelaars het potentieel van verdere clustering door de ontwikkeling van een Creatieve Hub, een gebouw waar verschillende creatieve bedrijven en disciplines samenkomen. Vanuit mijn functie als projectleider creatieve economie probeer ik een overzicht te houden van de verschillende hubs in Antwerpen en wat hun kenmerkt. Aangezien ik dit even goed kan delen, probeer ik bij deze op regelmatige basis een bepaalde hub kort te bespreken en te bundelen onder de collectie 'Creatieve Hubs in Antwerpen'. Focus ligt op locaties waar creativiteit, ondernemerschap en innovatie samen komen.

Wonderburo  

Wat is het?

Wonderburo is een tijdelijke co-workingplek voor artistiek Antwerpen. Allerlei fotografen, modeontwerpers, grafisch vormgevers en muzikanten zitten verspreid over de zeven verdiepingen van het gebouw. Het Antwerpse bureau FMT werd ingeschakeld om het leegstaande pand met ateliers aan creatieve, jonge starters aan te bieden aan spotgoedkope prijzen. 

Bovenstaande bureaus vinden reeds hun intrek.

Waar is het?

Frankrijklei 73, 2000 Antwerpen

http://wonderburo.be/

Kan ik huren?

Ja. Wonderburo heeft betaalbare werkruimtes. De reden dat de ateliers zo goedkoop zijn is te wijten aan mogelijke, onmiddelijke opzegging. Als er plannen worden gemaakt om het gebouw te verkopen of te slopen, moeten de residenten op zeer korte termijn verhuizen. 

Leegstandsbeheerder FMT België

FMT België is gespecialiseerd in tijdelijk beheer van commercieel en bijzonder vastgoed. Van kantoren, winkels en industriële panden tot voormalige musea, kerken en kastelen. FMT probeert steeds nieuw leven te blazen in leegstaande gebouwen zonder hierbij de geschiedenis van het pand uit het oog te verliezen.


Ken je zelf nog een creatieve hub of wil je dit artikel aanvullen? Mail dan naar thijs.deceuster@stad.antwerpen.be

Antwerpen POM Provincie Antwerpen Winkelhaak Universiteit Antwerpen Antwerp Management School Karel de Grote-Hogeschool Sint-lucas EFRO Europese Unie