Creatieve hubs in Antwerpen: 't Groen kwartier - PAKT | de Stookplaats | ...

11 maanden geleden door Thijs De Ceuster

projectmanager creatieve economie stad Antwerpen & ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. , Stad Antwerpen | Antwerp. Powered by Creatives.

Antwerpen heeft een creatieve sector met meer dan 8000 bedrijven die zich over zowat de hele stad bevinden. Het hele grondgebied binnen de Singel kan als een creatieve hotspot beschouwd worden. Toch zien zowel creatieve ondernemers als projectontwikkelaars het potentieel van verdere clustering door de ontwikkeling van een Creatieve Hub, een gebouw waar verschillende creatieve bedrijven en disciplines samenkomen. Vanuit mijn functie als projectleider creatieve economie probeer ik een overzicht te houden van de verschillende hubs in Antwerpen en wat hun kenmerkt. Aangezien ik dit even goed kan delen, probeer ik bij deze op regelmatige basis een bepaalde hub kort te bespreken en te bundelen onder de collectie 'Creatieve Hubs in Antwerpen'. Focus ligt op locaties waar creativiteit, ondernemerschap en innovatie samen komen.  

Creatieve hubs in Antwerpen: 't Groen kwartier - PAKT | de Stookplaats | ...

Wat is het?

In 't Groen kwartier is er een combinatie te vinden van kunst en architectuur. Naast de nieuwe woonplaatsen voor honderden gezinnen, is er een aanbod aan cultuur en gastronomie te vinden. Met projecten zoals de Stookplaats en PAKT wil men Antwerpen laten groeien.

de Stookplaats

In de Stookplaats is ruimte voor jonge kunstenaars en creatieve geesten die kunnen werken en vooral samenwerken. De ambitie is dus niet zomaar kunst creëren, maar een nieuwe culturele generatie naar ‘t Stad te brengen. De Stookplaats is een plek waar creatieve entrepreneurs met de meest diverse achtergronden elkaar kunnen ontmoeten en willen samenwerken in co-working spaces, in elkaars ateliers, in open ruimtes die alle kansen geven aan open geesten.

PAKT

In de gerenoveerde pakhuizen van PAKT werkt creatief en duurzaam ondernemend Antwerpen samen: bedrijven, ateliers, belevenissen, co-working, .... Een bruisend ecosysteem in inspirerende ruimtes die creativiteit ademen. PAKT is een hotspot én hutsepot van ondernemers en stadslandbouwers die het hart van Antwerpen voeden met creativiteit en culinaire experimenten. Authentieke pakhuizen, het groene binnenplein en DAKtuinen bieden de ideale ruimte om te ontmoeten, werken en genieten. Tijdens de week kan je terecht in de nieuwe koffiebar van Caffènation, elke vrijdag kan je op het binnenplein bij boer Bram terecht voor dagverse groenten en dit najaar kan je genieten van de lunchzaak van Kasserol, van ambachtelijke pizza's bij Standard of lokale producten in het winkeltje.

't DAK van PAKT is een uniek stadslandbouwproject in hartje Antwerpen. Samen met een 70-tal leden uit de buurt zijn ze in mei 2017 gestart met ecologische groenteteelt op het dak. Ecologisch, met de seizoenen mee, cradle to cradle, op hooibalen, in de dakserre & in vaten, onder professionele begeleiding van DAKboeren Bram & Sjarel.


Waar is het?

Regine Beerplein 1, 2018 Antwerpen

http://www.pakt-antwerpen.be/

http://www.duvalbranding.com/work/stookplaats/

Kan ik huren?

Ja. In de Stookplaats en PAKT zijn coworkingplekken te vinden. Daarnaast staat PAKT in voor teambuildings, evenementen en rondleidingen.


Ben je op de hoogte van andere creatieve plekken/ondernemingen in 't Groen kwartier? Of ken je zelf nog een andere creatieve hub? Mail dan naar thijs.deceuster@stad.antwerpen.be

Antwerpen POM Provincie Antwerpen Winkelhaak Universiteit Antwerpen Antwerp Management School Karel de Grote-Hogeschool Sint-lucas EFRO Europese Unie