Creatieve hubs in Antwerpen: Oud Havenhuis

11 maanden geleden door Thijs De Ceuster

projectmanager creatieve economie stad Antwerpen & ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. , Stad Antwerpen | Antwerp. Powered by Creatives.

Antwerpen heeft een creatieve sector met meer dan 8000 bedrijven die zich over zowat de hele stad bevinden. Het hele grondgebied binnen de Singel kan als een creatieve hotspot beschouwd worden. Toch zien zowel creatieve ondernemers als projectontwikkelaars het potentieel van verdere clustering door de ontwikkeling van een Creatieve Hub, een gebouw waar verschillende creatieve bedrijven en disciplines samenkomen. Vanuit mijn functie als projectleider creatieve economie probeer ik een overzicht te houden van de verschillende hubs in Antwerpen en wat hun kenmerkt. Aangezien ik dit even goed kan delen, probeer ik bij deze op regelmatige basis een bepaalde hub kort te bespreken en te bundelen onder de collectie 'Creatieve Hubs in Antwerpen'. Focus ligt op locaties waar creativiteit, ondernemerschap en innovatie samen komen.  

Oud Havenhuis

Wat is het?

Na de verhuis van de hoofdzetel van het Havenbedrijf Antwerpen naar het nieuwe havenhuis aan het Zaha Hadidplein, nam FMT België het vroegere havenhuisgebouw in beheer. Naast diverse kantoorruimten die door PR en evenementenbureaus, startende IT-bedrijven, architecten en kunstenaars worden ingenomen, huisvest ook “Het Eiland” hier. De organisatoren van deze pop-up willen alvast creatieve geesten bij elkaar brengen. Daarnaast kunnen de “buren” van het gebouw, freelancers, studenten en passanten samenkomen om te werken, te vergaderen of gewoon even te ontspannen.

Op de beneden- en eerste verdieping zal in de nabije toekomst ruimte voor een kunstproject komen. Naast tentoonstellingen zullen in en rond het auditorium diverse programma’s, lezingen en andere verrijkende activiteiten plaatsvinden.

Waar is het?

Entrepotkaai 1, 2000 Antwerpen

http://www.madeinantwerpen.be/nieuws/wat-gebeurt-er-in-het-oude-havenhuis/

Kan ik huren?

Ja. Op de vijf verdiepingen is in totaal ruimte voor een veertigtal initiatieven. De grootste ruimtes werden al ingevuld, maar er zijn nog altijd een beperkt aantal plaatsen ter beschikking.


Leegstandsbeheerder FMT België

FMT België is gespecialiseerd in tijdelijk beheer van commercieel en bijzonder vastgoed. Van kantoren, winkels en industriële panden tot voormalige musea, kerken en kastelen. FMT probeert steeds nieuw leven te blazen in leegstaande gebouwen zonder hierbij de geschiedenis van het pand uit het oog te verliezen.


Ken je zelf nog een creatieve hub of wil je dit artikel aanvullen? Mail dan naar thijs.deceuster@stad.antwerpen.be

Antwerpen POM Provincie Antwerpen Winkelhaak Universiteit Antwerpen Antwerp Management School Karel de Grote-Hogeschool Sint-lucas EFRO Europese Unie