Creatieve hubs in Antwerpen: De oude beurs - GAST

11 maanden geleden door Thijs De Ceuster

projectmanager creatieve economie stad Antwerpen & ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. , Stad Antwerpen | Antwerp. Powered by Creatives.

Antwerpen heeft een creatieve sector met meer dan 8000 bedrijven die zich over zowat de hele stad bevinden. Het hele grondgebied binnen de Singel kan als een creatieve hotspot beschouwd worden. Toch zien zowel creatieve ondernemers als projectontwikkelaars het potentieel van verdere clustering door de ontwikkeling van een Creatieve Hub, een gebouw waar verschillende creatieve bedrijven en disciplines samenkomen. Vanuit mijn functie als projectleider creatieve economie probeer ik een overzicht te houden van de verschillende hubs in Antwerpen en wat hun kenmerkt. Aangezien ik dit even goed kan delen, probeer ik bij deze op regelmatige basis een bepaalde hub kort te bespreken en te bundelen onder de collectie 'Creatieve Hubs in Antwerpen'. Focus ligt op locaties waar creativiteit, ondernemerschap en innovatie samen komen.

Creatieve hubs in Antwerpen: De oude beurs - GAST

Wat is het?

Fameus, Kop en Co.Labs bundelen de krachten om samen van de leegstaande, oude beurs een artistieke thuishaven te maken. Onder de noemer GAST zetten ze zich in om van deze plek een interactie- en ontmoetingsplaats te maken. Dit doen ze door verschillende zaken aan te bieden zoals beschikbare atelierruimtes, expo’s, concerten, toonmomenten en infosessies.

Als je een blik op de website werpt, zie je 16 projecten van 16 verschillende jongeren die zijn uitgekozen om de oude beurs leven in te blazen. Met elks hun eigen project hebben Evelyne Van Hecke, Veronica Podkolzina, Dorien Buys, Eva Soenens, Zoë De Geest, Jomi Builaert, Stijn Punt, Dara Sheikhi, Nanó Wallenius, Alec De Bruyn, Maxime Quadron, Evelien Addink , 4 Fold, Apollo 13, Juliane Noll en Stefanie Huysmans hun intrek gevonden. Ook bij de co-workingplekken zijn creatieve geesten te vinden zoals superserieus, 3 Hackers, Antwerpen aan't Woord, 1001Pact en Antwerp Type Society.


Waar is het?

Hofstraat 15, 2000 Antwerpen

Meer info van de oude beurs vind je op: https://www.tegast.org/

Kan ik huren?

Jonge kunstenaars tussen 18 en 30 jaar kunnen zich kandidaat stellen om toegang te krijgen tot de co-workingspaces. Degene die worden uitgenodigd, mogen vier maanden gratis hun ding komen doen. De vereisten zijn dat de 'bewoners' deelnemen aan een groepsexpositie, zich inzetten als vrijwilliger, de expo bewaken of het gebouw opruimen. 


Ben je op de hoogte van andere creatieve plekken/ondernemingen in de oude beurs? Of ken je zelf nog een andere creatieve hub? Mail dan naar thijs.deceuster@stad.antwerpen.be

Antwerpen POM Provincie Antwerpen Winkelhaak Universiteit Antwerpen Antwerp Management School Karel de Grote-Hogeschool Sint-lucas EFRO Europese Unie